Blog

ÚJ! Hírek a European Sunlight Association-től

2017-08-03

 A napfürdőzés kockázatait és előnyeit holisztikus szemlélettel kell megközelíteni-állítja az ESA.

Brüsszel, 2017. június 1. – A mértékletes és szabályozott kertek között zajló napfürdőzésnek egyértelmű előnyei vannak, míg a napfény kerülése negatívan befolyásolja az ember egészségét.

Ez a megállapítása annak a nemrégiben publikált tanulmánynak , amely a napfény kerülése és az általános halálozási arány közötti összefüggést vizsgálja.

A kutatók 20 000 nő részvételével végeztek vizsgálatot Svédországban, a résztvevőket három csoportba osztották aszerint, milyen mértékben voltak kitéve napsugárzásnak. Az eredmények szerint a halálozási arány a duplája volt azokban a nőknek az esetében, akik kerülték a napsugárzást szemben azokkal, akik nem.

Ez az új tanulmány megerősíti azokat a korábbi kutatási eredményeket, amelyek a D-vitamin jótékony hatásait, valamint az európai populáció nagy részét – különösen az északi területeken élőket – sújtó D-vitamin hiányból adódó kockázatokat dokumentálja. Nemrégiben megjelent tanulmányok kimutatták az ultraviola (UV) fény által indukált D-vitamin csontokra gyakorolt pozitív hatását, valamint a krónikus megbetegedések kockázatának csökkenését szabályozott, ugyanakkor rendszeres UV-kitettség esetén.

A kutatók megállapították, hogy közegészségügyi szempontból fontos az emberek ismereteinek bővítése mind a túlzott, mind az elégtelen mértékű napozás káros hatásaira vonatkozóan. Ezért fontos, hogy a bőrgyógyászok megfelelő mértékű napfürdőzést is javasoljanak pácienseiknek, amely a változatos étrenddel és a mértékletes fizikai aktivitással együtt az egészséges életmód része.

Frank Harbusch, az Európai Szolárium Egyesület (ESA) főtitkára szerint: „A nap élet. Évek óta az UV-fény mértékletes igénybevételét szorgalmazzuk – történjen az úgy, hogy több időt töltünk a szabadban, vagy úgy, hogy szoláriumot használunk - mivel tudatában vagyunk a pozitív hatásoknak. Boldogan tapasztalom, hogy egyre több kutató foglalkozik a napfény jótékony hatásaival, valamint a D-vitamin fontos szerepével.”
Az Európai Szolárium Egyesületről

Az Európai Szolárium Egyesület (ESA) az európai szolárium ipar érdekképviseleti szervezete. Nemzeti szolárium egyesületeket, valamint vezető szolárium gyártókat képvisel.

Médiakapcsolat:

Davide Carrino, ESA kommunikációs munkatárs

E-mail: davide.carrino@europeansunlight.eu


Valós emberek, valós vélemények