Blog

SRF sajtóközlemlény - Az emberi testnek szüksége van a rendszeres UV-fényre

2013-03-08

Tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a napfény többet ad a D-vitaminnál

Veldhoven, (SRF) – Több összetevője is van napsütés általi rákmegelőzésnek, mint csupán a D-vitamin hatása? A tudósok epidemiológiai tanulmányok módszeres áttekintését végezték el. Ennek során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy csaknem minden epidemiológiai tanulmány azt sugallja, hogy a rendszeres napozás a kolorektális rák, a mellrák, a prosztatarák és a non-Hodgkin limfóma kockázatának csökkenésével jár. A testünknek napfényre van szüksége - egész évben!

Rendszeres napozás - Egyre több és egyre erősebb bizonyíték szól amellett, hogy a krónikus (nem rendszertelen) napozás csökkenti a betegségek kockázatát. „Epidemiológiai vizsgálatok eredményei összességében arra utalnak, hogy a (krónikus) napozás, a D-vitamintól (részben) függetlenül, csökkenti bizonyos rákos megbetegedések, különösen a vastagbél, a mell és a prosztata rákos megbetegedésének, valamint a non-Hodgkin limfóma kockázatát. Ugyanakkor arra is találhatók bizonyítékok, hogy a napsütésnek viszonylag nagy mértékben kitett személyek esetében nagyobb valószínűséggel jelenik meg vastagbél, mell, prosztata, tüdő carcinoma, melanoma és Hodgkin limfóma” - olvasható a következtetés a holland Erasmus Egyetem tanulmányában. A némileg visszafogott rendszeres UV-kitettség talán a legjobb tanács, ami adható - teszik hozzá a tudósok.

Segíthet a szolárium?

A tanulmányban a tudósok arra következtetésre jutnak, „hogy különösen a mérsékelt klímájú országokban a rendszertelen napozás (és a napégés) egyrészt kerülendő a bőrrák megelőzése érdekében, míg másrészről a (visszafogott mértékű) rendszeres napozás adott esetben tanácsos is lehet”.

Amennyiben különböző rákbetegségek megelőzése érdekében valóban javasolt a visszafogott mértékű krónikus napozás, illetve UV-kitettség, az a legtöbb európai országban egy problémába ütközik. Az év 6-8 hónapján keresztül a nap túl gyenge, a modern életmód pedig még nyáron sem tesz lehetővé elegendő mértékű napon tartózkodást. A modern, uniós előírásokat teljesítő és megfelelő biztonsági színvonalú szoláriumok képesek lehetnek a kívánt, visszafogott mértékű napfény biztosítására.

Kevesebb napégés, kevesebb allergia - A mérsékelt rendszeres UV-fény másik ismert pozitív hatása abban áll, hogy a bőr hozzászokik a napfényhez. Megvastagszik és pigmentálódik természetes védelmet nyújtva ezzel. Ily módon a bőr kevésbé lesz hajlamos a leégésre vagy a napallergiára (polimorf fény-exanthema, PLE). „A napégés és a napallergia két olyan reakció, melyet a felkészületlen bőrt érő túl sok UV vált ki. A mérsékelt rendszeres napozás/szoláriumozás aktiválja a bőr természetes rendszerét, mely megvédi a túl sok napfénnyel szemben” - fejti ki Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa.

Forrás:

Is prevention of cancer by sun exposure more than just the effect of vitamin D? A systematic review of epidemiological studies.Han van der Rhee a,⇑, Jan Willem Coebergh b,c, Esther de Vries b a Department of Dermatology, Hagaziekenhuis, P.O. Box 40551, Leyweg 275, 2504 LN Den Haag, Zuid-Holland, The Netherlands b Department of Public Health, Erasmus MC, P.O. Box 1738, 3000 DR Rotterdam, The Netherlands

c Eindhoven Cancer Registry, Comprehensive Cancer Centre South, P.O. Box 231, 5600 AE Eindhoven, The Netherlands

European Journal of Cancer (2013) 49, 1422– 1436

******************************************************************************************************

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja, hogy a mérsékelt UV sugarak emberekre mért hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

Média kapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF)

Tel: +31 (0) 651 358 180

info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

 


Valós emberek, valós vélemények