Blog

SRF sajtóközlemény - Valóban képes a napfény a vérnyomás csökkentésére?

2013-05-27

Tudósok bebizonyították, hogy az UV-fény serkenti a nitrogén-oxid termelést, ami segít csökkenteni a vérnyomást.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint jelenleg körül-belül egymilliárd ember szenved magas vérnyomásban (hipertónia). Több mint 9 millió egyén hal meg évente ezen állapot következményei miatt, melyek a szívrohamtól a stroke-on át a veseelégtelenségig terjedhetnek. A magas vérnyomás gyakorta a modern életmód következménye, amely magában foglalja a túl zsíros és sós ételek fogyasztását, a túlzott alkohol és nikotin bevitelt, a kevés mozgást és – mint azt egy skót tudósok által nemrégiben elvégzett vizsgálat kimutatta – a nem elegendő mértékű napfényhez jutást.

A Dr. Weller által vezetett edinburghi egyetemi csapat 24 önkéntest kért meg, hogy tegyék ki bőrüket egy hősugárzó lámpa UV-fényének kezdetben 20 percen át. A második körben az UV-fényt kiszűrték a spektrumból, és az önkéntesek csak a lámpa melegének voltak kitéve. Míg kizárólag hőhatásnak voltak kitéve, a vérnyomásuk változatlan maradt, UV-fény hatására azonban jelentős mértékben csökkent. A kutatók szerint ezt a megnövekedett nitrogén-oxid termelés okozza, amit az UV-fény vált ki. A nitrogén-oxid tágítja a véredényeket, ami pedig mérsékli a vérnyomást. Az élelemmel bevitt D-vitamin ebben az értelemben nem segít, mivel ezt a hatást kizárólag a napfény képes kiváltani.

„Dr. Wellerhez hasonlóan én is azt hiszem, hogy a mérsékelt napozás jótékony hatásai túlsúlyban vannak a bőrrák kockázatának megnövekedésével szemben. A kutatóknak sikerült kimutatni, hogy a vérnyomás csökkenése nem függ össze a D-vitamin szinttel, hanem a napfény hatásának tudható be. Ily módon ez a tanulmány újabb bizonyítékkal járul hozzá a visszafogott mértékű napozás mellett tett ajánlásainkhoz” - fejti ki Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja, hogy a mérsékelt UV sugarak emberekre mért hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

Média kapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:

1) Liu, D. et al. (2013): UVA lowers blood pressure and vasodilates the systemic arterial vasculature by mobilisation of cutaneous nitric oxide stores (Az UVA sugárzás csökkenti a vérnyomást és tágítja az artériás érrendszert a bőrben tárolt nitrogén-oxid mozgósítása által) International Investigative Dermatology, A European Society for Dermatological Research (Európai Bőrgyógyászati Kutató Társaság - ESDR) és a Japanese Society for Investigative Dermatology (Japán Kutató Bőrgyógyászati Társaság - JSID) 6. közös találkozója, 2013. május Edinburgh, Skócia, 1247. poszter.


Valós emberek, valós vélemények