Blog

SRF sajtóközlemény - Napfény és az egészséges szív!

2014-01-10

A napfény és az egészséges szív?

A tudósok megállapították, hogy a napfény úgy védi a szívünket, hogy elősegíti a bőrünkben lévő nitrogén-oxid természetes készleteinek felszabadítását.

Az ősi időkben az emberek mindennapjaik felét a szabadban, a napon töltötték. A mai idők modern életstílusa azonban olyan, hogy egyre többen töltenek órákat mesterséges fénnyel megvilágított, zárt helyiségekben. Ráadásul óvatosak vagyunk azért is, nehogy túl sok nap érjen bennünket a bőrrák veszélyeire vonatkozó figyelmeztetések miatt. A napfény elkerülése azonban azt is jelenti, hogy lemondunk az egészséggel kapcsolatos előnyeiről is. Ez pedig komoly következményekkel járhat általános egészségünkre nézve.

A Dr. Richard Weller bőrgyógyász által vezetett kutatócsoport azt mutatta ki, hogy a túl kevés napfény kedvezőtlenül hat szívünk és érrendszerünk egészségére. Télen – különösen az északi féltekén – egyértelmű a szívbénulás, a szívroham és a stroke gyakoriságának a növekedése. Ez annak a következménye, hogy a napfénynek egy sokkal vastagabb légköri réteken kell áthatolnia a föld felé, és eközben sokat veszít ibolyántúli sugárzásából. Azonban pontosan ezek az ibolyántúli sugarak azok, amelyek beindítják a bőrünkben lévő nitrogén-oxid jelző molekulák termelődését. Ezek a molekulák kedvező hatással vannak szívünk és érrendszerünk egészségére. A nitrogén-oxid kitágítja a véredényeket, szabályozza a vérnyomást és elősegíti a véráramlást a szív felé.

„A napfény egészségre gyakorolt kedvező hatásainak alapos kutatása még nem valósult meg. Azonban számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a visszafogott mértékű napozás jót tesz általános egészségünknek, ideértve szív- és érrendszerünket is. Télen, amikor a nap nagyon gyenge az északi féltekén, érdemes szoláriumba menni” – mondja Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) munkatársa.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű non-profit szervezet. Célja, hogy a mérsékelt UV sugarak emberekre mért hatásával kapcsolatos legújabb orvosi és tudományos kutatások eredményeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

Média kapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:

1) Martin Feelisch, Victoria Kolb-Bachofen, Donald Liu, Jon O. Lundberg, Lucia P. Revelo, Christoph V. Suschek és Richard B. Weller: Is sunlight good for our heart? (Jót tesz a napfény a szívünknek?), European Heart Journal, 31. évfolyam, 9. szám, 1041-1045. oldal, elfogadva: 2010. február 2.


Valós emberek, valós vélemények