Blog

SRF sajtóközlemény - A napfény meghosszabbítja a várható élettartamot!

2015-01-10

Egy 30 000 nőre kiterjedő hosszú távú svéd vizsgálat megfigyelésen alapuló bizonyítékot talált.

A napfény expozíció és a világos bőr a D-vitamin termelést meghatározó legfontosabb tényezők, de ugyanakkor a bőr rosszindulatú melanómájának kockázatát is növelik. Svéd kutatók most egy 20 évre kiterjedő vizsgálatban a napfény elhalálozásban játszott szerepét tanulmányozták 30 000 nő esetében.

A vizsgálat elején a résztvevők részletes tájékoztatást adtak a kutatóknak napozási szokásaikról. A tudósok felfedezték, hogy az elhalálozási esély fordított arányban áll a napozással. A napfényt kerülő nők elhalálozási aránya kétszerese volt azokénak, akik a legtöbb időt töltötték a napon.

„Vizsgálatukban a svéd kutatók megfigyelés alapján azt bizonyították, hogy a napfény elkerülése növeli az elhalálozás esélyét. A kevéssé napsütéses országokban a napsütés elleni védekezésre vagy akár a napfény kerülésére adott tanács valójában kockáztathatja a nők egészségét", mondja Ad Brand, a Sunlight Research Forum (Napfény Kutatási Fórum, SRF) munkatársa.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet. Célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a mértéktartó ultraibolya sugárzás hatásai terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismereteket.

Sajtókapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: + 31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.EU / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:

1) Pelle G. Lindqvist, Elisabeth Epstein, Mona Landin Olsson, Christian Ingvar, Kari Nielsen, Magnus Stenbeck & Håkan Olsson: Sun exposure habits and all-cause mortality (Napozási szokások és elhalálozás), doi: 10.1111/joim.12251- April 2014

 


Valós emberek, valós vélemények