Blog

SRF sajtóközlemény - A napfény csökkenti a nyelőcsőrák kockázatát

2011-12-12

A napfényt és az UV-sugárzást általában kockázati tényezőnek szokták tekinteni a legtöbb rosszindulatú daganat – különösen pedig a bőrrák – esetében. Egy ausztrál tudósok által közzétett tanulmány szerint azonban ez az általános megállapítás valójában megalapozatlan.

A nyelőcsőrák sikeres kezelése és gyógyítása számos tényezőtől függ, egyebek mellett a rák típusától, előrehaladottságának mértékétől, valamint a beteg életkorától és általános egészségi állapotától. A nyelőcsőrákot általában előrehaladott stádiumában szokták diagnosztizáni, miután már átterjedt a nyirokcsomókra vagy más szerveket is megtámadott. Az előrehaladott stádiumban a beteg gyógyulási esélye mindössze 20%, a várható élettartama pedig átlagosan 5 év.

Az ausztráliai Brisbane székhelyű Queensland Institute of Medical Research tudósai Dr. Bich Tran vezetésével megállapították, hogy korábban nagyon kevés kutatás vizsgálta a nyelőcsőrák és a napfény UV-sugarai közötti kapcsolatot. Kutatásaikban az anyajegyek, a szeplők, illetve a bőrt egy életen át érő napfény/UV-sugárzás és a nyelőcsőrák-megbetegedés kockázata közötti összefüggést vizsgálták.

A vizsgálatban az egész életen át tartó UV-sugárzás becsült mennyisége tekintetében hasonlítottak össze egy közel ezer nyelőcsőrákban szenvedő betegből álló csoportot egy 1500 személyből álló kontroll csoporttal. Felfedezték, hogy az embert a lakóhelyén egész életén át érő napfény/UV-sugárzás fordítottan arányos a nyelőcsőrák-megbetegedés kockázatával. Érdekes megjegyezni, hogy a vizsgálatot Ausztráliában végezték, ahol az ózonlyuk következtében a megnövekedett UV-sugárzás az emberi egészségre rendkívül veszélyes méreteket öltött.

A tanulmányban megállapítást nyer, hogy a forrásától függetlenül – legyen az természetes napfény vagy egy szolárium – az UV-sugárzás rossz hírneve gyakran megalapozatlan. „A napfényből vagy szoláriumból származó UV-sugárzás számos pozitív hatással van az emberi egészségre. Javasoljuk a mértéktartó napozást vagy szolárium használatot, mivel az bizonyítottan növeli a D-vitamin szintet” – magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánosságot a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatása terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismeretekkel.

Sajtókapcsolat:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás: Bich Tran – Robyn Lucas – Michael Kimlin – David Whiteman – Rachel Neale:
„Association between Ambient Ultraviolet Radiation and Risk of Esophageal Cancer” in:
American Journal of Gastroenterology; 2012. december, 107. évf., 12. sz., 1803. o.


Valós emberek, valós vélemények