Blog

SRF sajtóközlemény - A korszerű napágyak segítik a D-vitamin hiány elleni harcot

2011-11-15

A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészségünkhöz.


Ez a kulcsfontosságú vitamin nemcsak a kalcium-felszívódás szabályozásáért és a csontsűrűség javításáért felel, hanem számos más betegségre is jótékony hatással van, így például a vastagbél- és a mellrákra, egyéb daganatos megbetegedésekre, a légúti betegségekre, valamint az 1-es típusú cukorbetegségre. Az egészségünkhöz szükséges D-vitaminnak azonban mindössze csekély hányadát tudjuk a táplálékból fedezni; annak 80–90%-a az UVB-sugaraknak kitett bőrünk révén jut a szervezetünkbe.

Tanulmányukban Dr. Frank R. de Gruijl és Dr. Stan Pavel, a hollandiai Leuveni Egyetem munkatársai az alacsony szintű UV-fénykezelésnek és a szájon át szedett D-vitamin kiegészítőknek a résztvevők D-vitamin szintjére tett hatásait, illetve a megfázás valószínűségét vizsgálták. A vizsgálatban részt vevő személyeket három csoportba osztották. Az első csoport tagjai heti három alkalommal – az EU biztonsági iránymutatásainak megfelelő – napágyat használtak. A második csoport tagjai napi 1000 IU/d típusú D-vitamin kiegészítőt szedtek. A harmadik – kontroll – csoport tagjai semmilyen kezelésben nem részesültek.

A vizsgálat végére a kontroll csoport tagjainak D-vitamin szintje csökkent. A kiegészítőt szedő csoport tagjainak D-vitamin szintje jelentősen növekedett; azonban a legmagasabb D-vitamin szintet a napágyat használó csoport tagjaiban figyelték meg.

„A vizsgálat bizonyítja, hogy az uniós szabványoknak megfelelő, korszerű napágyak jelentősen képesek növelni a D-vitamin szintet. Az északi féltekén szeptember és március között a napfény mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy a bőrön keresztül D-vitamin szívódjon fel. A korszerű napágyak mértéktartó, rendszeres használata azonban segíti megelőzni a D-vitamin hiányát a téli hónapokban,” magyarázza Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhellyel működő nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a nyilvánosságot a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatása terén szerzett legújabb orvosi és tudományos ismeretekkel.

Sajtókapcsolat:
Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu
www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:
Frank R. de Gruijl and Stan Pavel: The effects of a mid-winter 8-week course of sub-sunburn sunbed exposures on tanning, vitamin D status and colds, Photochem. Photobiol. Sci., 2012, 11, 1848


Valós emberek, valós vélemények