Blog

Ne nyiss szolárium stúdiót, míg ezeket nem tudod!

2017-08-03

Mielőtt szeretnéd kiegészíteni a kozmetikádat egy szoláriummal, vagy sokkal nagyobb álmaid vannak, például egy saját stúdió!
Akkor előtte feltétlen merülj el a légtechnika, vagy az elektromos áram témakörben! Ne ijedj meg, vegyük sorra együtt!

Mi csokorba szedtük neked azt az 5+1 témakört, amit jó ha tudsz mielőtt belevágsz!

 

1. Általános információk

Szoláriumaink jó befektetések akár üzleti, akár otthoni használatra.

Egészségünket, szépségünket, üzleti céljainkat szolgálják.

Ha termékeinknek biztos üzemmódot és hosszú élettartamot szeretnél biztosítani, a telepítést és beüzemelést ajánlott szakemberekre bízni.
Kollégáink kérésre előre egyeztetett időpontban leendő szoláriumodnak, stúdiódnak helyszíni felmérését tudnak végezni.

A készülékek szakszerű és biztonságos elhelyezéséhez nagyon fontos a befogadó helyiség(ek), kabin(ok) telepítésre való felkészítése.
Ehhez különböző elektromos, geometriai és szellőzési feltételeknek kell megfelelniük.

2. A szolárium helye

A szoláriumok megfelelő helyének megválasztása rendkívül lényeges feltétel mind a megbízható működés, mind a felhasználó szempontjából. A gépet befogadó kabinnak természetes vagy ventilátor(ok) segítségével mesterséges szellőzéssel kell rendelkeznie. A kabin, vagy helyiség fala, ha megoldható ne érjen a padlótól a mennyezetig, a levegő szabad áramlása akadálymentes legyen. Ha lehet később is szétszerelhető lábakon álló könnyűszerkezetes fa, vagy gipszkarton elemeket használjunk, hogy beszállításkor, ill. későbbi gépcserekor a sérülések veszélye a minimálisra korlátozódjon.

Ha lehetséges, könnyen takarítható, hidegburkolatú helyiségbe helyezzük a szoláriumot.

3. A szolárium kabin mérete

Szoláriumaink pontos mérete megtalálható a gépeket bemutató prospektusok hátoldalán, vagy kollégáink segítenek a pontos méretek megadásában.
A minimális kabinméret: a szolárium alapterülete + körbe 10-20 cm + a kényelmes vetkőzéshez szükséges terület.

4. Szoláriumok szállítása

Szoláriumainkat szétszerelt állapotban szállítjuk, külön az alsó ágyat, külön a felső részt és a lábszerkezetet.
Az álló szoláriumokat is egységenként szállítjuk. A helyszínen történik az összeszerelés. Ezért a kabin, vagy helyiség bejáratának, ill. megközelíthetőségének alkalmasnak kell lennie a szolárium legnagyobb alkatrészének fogadására.

5. Elektromos áram

A professzionális szoláriumok 3 fázist igényelnek (400 V, 3 ~, 50 Hz), a kisebb csőszámúak 1 fázisról (230 V) hálózati csatlakozóval működnek, így otthoni célra kiválóan alkalmasak (lásd. táblázat). De mindkét csatlakozás esetén a hálózati feszültség fázisonként el kell érje terhelten a 215 V-ot, hogy a szolárium csövek gyors gyújtása, egyenletes működése, és megfelelő barnító teljesítmény leadása biztosított legyen. Amennyiben ez a feltétel nem adott, a megfelelő szolgáltatás biztosítását a helyi áramszolgáltatónál kérni kell.

Fontos a bejövő csatlakozási áramerősség (A) érték is (Pl. 3 x 25 A megtalálható a villanyórában a kismegszakítókra írva). A kiválasztandó szolárium(ok) indulásához és működéséhez szükséges áramerősségek összege fázisonként nem haladhatják meg a csatlakozási értékeket. Sőt a csatlakozási érték min. 10-20 %-al nagyobb is legyen az összes fogyasztásnál, mert a szoláriumok indulásnál a névleges teljesítményüknél nagyobbat vesznek fel. Ha a rendelkezésre álló csatlakozási áramerősség nem elegendő a kiválasztott szoláriumok működtetéséhez, a helyi áramszolgáltatónál kell megkérni a hálózat fejlesztését (kb. 4.200,- Ft/ A).

Tehát szolárium(ok) telepítése előtt tisztázni kell a működés helyén a:
- meglévő bejövő áramerősség értékeket
- van-e 3 fázis (professzionális gépek esetén)
- bővíthető-e a hálózat és mennyibe kerül
- terheletlenül, vagy terhelten a hálózati fesz. 230V meglétét

Az alábbi táblázat segít Neked, hogy szoláriumodhoz biztosítani tudd a megfelelő elektromos teljesítményt.
A táblázatból kiolvasható a vezeték, valamint a készülék teljesítményéhez hozzárendelendő kismegszakítók (biztosítékok) fajtája. Ha a kiválasztott szoláriumot nem találod táblázatunkban, minden egyes új szolárium prospektusának hátoldalán megtalálhatod a kiválasztott gép műszaki adatait. Használt szolárium esetében kérd az értékesítő, vagy műszaki kolléga segítségét.

Szoláriumaink teljesítményüktől függően különböző hálózati csatlakozóval vannak szerelve (lásd. a táblázatot). Ajánlott a készülékekhez külön kismegszakítókat hozzárendelni. Célszerű FK.A. táblát használni a megfelelő hálózati csatlakozóval a készülék 2 m-es körzetében elhelyezve, vagy ezen távolságon belül egy leválasztó kapcsolót kiépíteni.

Az áramszolgáltató vezeték kiállásának a helye a géptől maximum 2-3 m-re legyen.

6. Légtechnika

Minden szolárium működéséből adódóan hőt termel.

A felmelegített levegő elszállítását és a friss levegő utánpótlását biztosítani kell.

A nagyobb teljesítményű gépek általában rendelkeznek légkivezető rendszerrel, ami azt jelenti, hogy az általuk termelt hő kivezethető a helyiségből egy légcsatornán keresztül (Sunvision 300, 400, 500-szériák, Soltron összes típusa és a Solar Cabin álló szoláriumok esetében).

De ha levegőt szívunk el egy helyiségből, oda be is kell engedni ugyanannyi friss levegőt.

Télen korlátozni lehet légkivezetést, így a fűtés számlán spórolhatunk.

Nem minden esetben szükséges légkivezetésben gondolkodnunk, azt minden esetben a helyiség mérete és a gépek teljesítménye határozza meg.

Nem megfelelően méretezett légelvezetési rendszer okozhat működésbeli problémákat.
Ha túl meleg van, kellemetlen a vendégek számára, ill. a szolárium, szolárium cső élettartama csökkenhet.
Ha túl hideg van, a csövek barnító képessége nem lesz megfelelő, akár 20-30%-al is csökkenhet.

A légkivezetés lehetőségeiről érdeklődj szakembereinknél.


Valós emberek, valós vélemények