Blog

Minél több napfény, annál kevesebb rákos megbetegedés - SRF sajtóközlemény

2012-10-05

Tudósok: valószínűleg elhagyható a széleskörű félelem az UV-sugárzástól

Minél több napfény, annál kevesebb rákos megbetegedés

Veldhoven, 05.10.2012 (SRF) – Nagyon sok bizonyíték jelzi azt, hogy a nap ultraibolya-B (UVB) sugárzása és a D-vitamin csökkenti sokféle rák előfordulási veszélyét és az emiatt bekövetkező halálozások számát. Ezért az északi országok tudósai úgy gondolják, lehet, hogy el kell hagyni a krónikus napsugárzástól (UV-sugárzástól) való széleskörű félelmet.

Jelentős összefüggés – A kutatók arra jutottak, hogy férfiak esetében az UVB-index jelentős fordított arányban áll 14-féle belső rákkal: húgyhólyag, mell, vastagbél, epehólyag, vese, gége, máj, tüdő, száj, hasnyálmirigy, garat, prosztata, végbél és vékonybél rákos megbetegedése. Nők esetében ugyanaz az UVB-index fordított arányban állt a húgyhólyag, mell és vastagbél rák kialakulásával.

Majdnem 3 millió ember adata – A tudósok nemek és 54 foglalkozási kategória szerint használták fel a standardizált előfordulási arány (SIR) adatait. 1,4 millió férfi és 1,36 millió női rákos eseten alapult 1961 és 2005 között, az öt északi országban. Az összes ilyen adat alapul szolgált a nap UVB sugárzásának szerepére vonatkozó ökológiai vizsgálathoz sokféle ráktípus kockázata vonatkozásában, magas tengerszint feletti helyeken (ahol az UVB dózisa általában magas nyáron). Az északi tudósok egy csoportja által végzett vizsgálat eredményei általában megegyeznek más vizsgálatok eredményeivel.

„Jól ismert, hogy a napsugárzás a D-vitamin természetes forrása az emberi testben. E fontos vitamin körülbelül 90%-át a szervezet hozza létre napsugárzás expozíciója után. A további 10% az étrendünkből jön. Modern életstílusunkkal és a minket érő kevesebb napsugárzás miatt a nyugati világ hatalmas hiányban szenved – melynek eredményeként a betegségek esélye megnő. Ez az oka annak, hogy a tudósok úgy gondolják, lehet, hogy el kell hagyni a krónikus napsugárzástól (UV-sugárzástól) való széleskörű félelmet.” – magyarázza Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF) részéről.

A (SRF) egy nonprofit szervezet, melynek székhelye Hollandiában található. Célja a legújabb orvosi és tudományos eredmények nyilvánosságra hozatala a mérsékelt UV-sugárzás hatásairól az emberek esetében.

Sajtókapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF)

Tel.: +31 (0) 651 358 180

info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás: Acta Oncol 2009;48:646-790.


Valós emberek, valós vélemények