Blog

Mégsem találtak kapcsolatot a szolárium használat és a melanóma kialakulása között - SRF sajtóközlemény

2015-03-08

Elterjedt hiedelem, hogy a szoláriumozás növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. Most azonban egy széleskörű vizsgálatot végeztek Nagy-Britanniában, a Leeds-i Egyetemen, mely ennek ellentétét mutatta be igaznak.

A szoláriumok bőrrákot okoznak – Valóban ez a helyzet?

Elterjedt hiedelem, hogy a szoláriumozás növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. Most azonban egy széleskörű vizsgálatot végeztek Nagy-Britanniában, a Leeds-i Egyetemen, mely ennek ellentétét mutatta be igaznak.

Az évek során különféle tudóscsoportok próbálták hiába megtalálni a kapcsolatot a szoláriumhasználat és a veszélyes rosszindulatú melanóma terjedése között, a média pedig mindent megtett, hogy minél jobba gerjessze a témával kapcsolatban kialakult aggodalmat. Gyakran elfeledjük azonban, hogy az UV expozíció döntő fontosságú abban, hogy a szervezet fenntartsa a D-vitamin megfelelő szintjét, mely viszont pozitív hatással van a teljes immunrendszerre.

A Leeds-I Egyetem Faye Elliot által vezetett kitűnő tudóscsapata évekig kutatta a kapcsolatot az UV sugárzás és a rosszindulatú melanóma között. A csapat vizsgálatot folytatott körülbelül 1000, 16 és 76 év közötti résztvevővel, akiket már diagnosztizáltak rosszindulatú melanómával. Az eredményeket ezután összehasonlították egy egészséges kontrollcsoport eredményeivel. A széleskörű információkon túl (például bőrtípus és családi hajlam) az összes résztvevőtől megkérdezték, mikor használt először szoláriumot, milyen gyakran használja és milyen hosszú időt tölt a napon.

A vizsgálat nem szolgáltatott bizonyítékkal a szoláriumhasználat és a bőrrák megnövekedett veszélye közötti kapcsolatról. Az is érdekes, hogy a vizsgálatot Nagy-Britanniában folytatták, ahol sok embernek 1-es a bőrtípusa, melyre a bőrrák kialakulásának magas veszélye jellemző.

Ha UV-sugárzás éri – akár nap, akár szolárium miatt –, mindig az a kérdés, hogy mennyi. „Napjaink versengő társadalmában, ahol az emberek több időt töltenek az asztaluknál, mint a friss levegőn, a mérséklet szoláriumozás segíthet a D-vitamin szintjének növelésében. Különösen segít azokban a hónapokban, amikor nagyon kicsi a természetes napfény, azaz szeptember és április között.” – magyarázza Ad Brand a Sunlight Research Forum (SRF, Napfénykutatási Fórum) részéről.

A (SRF) egy nonprofit szervezet, melynek székhelye Hollandiában található. A SRF új orvosi és tudományos információk nyilvános megismerését és terjesztését támogatja a mérséklet UV-sugárzás emberekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Sajtókapcsolat:

Ad Brand

Sunlight Research Forum (SRF)

Tel.: +31 (0) 651 358 180

info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:

International Journal of Cancer

Relationship between Sunbed Use and Melanoma Risk in a Large Case-Control Study in the United Kingdom

Faye Elliott1, Mariano Suppa1,2, May Chan1, Susan Leake1, Birute Karpavicius1, Sue Haynes1, Jennifer H Barrett1, D Timothy Bishop1 és Julia A Newton-Bishop1

1 Epidemiológiai és Biostatisztikai Részleg, Leeds-i Molekuláris Gyógyászati Intézet,

Leeds-i Egyetem, Leeds, Nagy-Britannia

2 Bőrgyógyászat, L’Aquila-I Egyetem, L’Aquila, Olaszország


Valós emberek, valós vélemények