Blog

"Legyünk akár parkban, strandon vagy saját kertünkben, a sütkérezés örömöt okoz."

2015-07-07

A Nap boldoggá tesz! - European Sunlight Association hírlevele

A Nap boldoggá tesz!

Itt a nyár, és mindannyian élvezzük az első napsugarakat. Legyünk akár a parkban, a strandon vagy saját kertünkben, a sütkérezés örömöt okoz. Az Oregon State University (OSU) kutatói ráadásul felfedezték, hogy összefüggés van a D-vitamin, az úgynevezett napsütés-vitamin, és a depresszió között.

A Kerr úr által vezetett team 4 hetes időtartam alatt 185 egészséges nő depressziós tüneteit valamint D-vitamin szintjét mérte meg. Ennek során rájöttek, hogy a D-vitamin hiány és a depressziós tünetek között mindenképpen összefüggés állt fenn, és mindkettő évszakonként változó lehet.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alapvetően alacsony D-vitamin szint klinikailag szignifikáns depressziós tünetekkel járt. Az évszakra vonatkozó értékek különbségeit a tudósok a D-vitamin szint csökkenő és emelkedő értékeivel magyarázták, amely évszakonként változik. A D-vitamin termelés elvégre a Nap UV-B sugarainak erősségétől függ, amely évszaktól függően erősebb vagy gyengébb.

„A Nap az élet, és szükségünk van az UV-sugarak erejére ahhoz, hogy pl. D-vitamint tudjunk előállítani. Az elegendő D-vitamin szint fontosságát ez a tanulmány is megerősíti” - mondja Christina Lorenz, az Európai Szolárium Szövetség (ESA) elnöke.

Forrás: Kerr et al. (2015. március) Associations between vitamin D levels and depressive symptoms in healthy young adult women

Pressekontakt:

Lidija Globokar

Communications Officer

European Sunlight Association a.s.b.l.

Avenue Louise 101

B-1050 Brussels

Brussels Office : +32 2 3005933

Brussels Fax: +32 2 3005939

E-mail : lidija.globokar@europeansunlight.eu

Internet : www.europeansunlight.eu


Valós emberek, valós vélemények