Blog

Európa D-vitamin hiányban szenved?

2016-12-12

„Igen” a napfényre- - European Sunlight Association hírlevele

Nemrég tudósok egy csoportja igazolta, hogy Európa D-vitamin hiányban szenved[1]; néhány héttel ezelőtt egy svéd tanulmány számolt be a napfény kerülésének negatív hatásairól[2]. Véget vetnek ezek az eredmények a napfény démonizálásának?

A napfény életet jelent. Általánosságban ismert, hogy az embernek, az állatoknak és a növényeknek az élethez napfényre van szükségük. Az utóbbi években nagyon elfogult, negatív beszámolók láttak napvilágot a napfény témájával kapcsolatban. Az embereket óva intették attól, hogy napkrém nélkül a napra menjenek, alapvetően veszélyesnek tekintették, hogy valaki napfénynek tegye ki magát, és látszólag a bőrrákos megbetegedések száma is emelkedett. A szoláriumokat „rák-gépeknek“ titulálták, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő besorolásba helyezte ezeket, anélkül, hogy bármilyen pozitív hatásról is említést tettek volna.

Manapság az a tendencia figyelhető meg, hogy elfogulatlan tudósítások jelennek meg a napfény témájában. Egyre több tudós vizsgálja immár a napfény előnyeit is, valamint ennélfogva a D-vitamin fontosságát a test számára. A D-vitamin az úgynevezett „napvitamin”, amely a csontok és az izmok egészségéről gondoskodik, továbbá elősegíti a szklerózis multiplex, valamint több belső ráktípus és az 1-es típusú diabétesz megelőzését is. Ezenkívül a D-vitamin kedélyjavító hatású és jó érzésről gondoskodik.

„Nagyon örülök a médiában a napfénnyel és a D-vitaminnal kapcsolatban megjelenő beszámolóknál tapasztalható pozitív fejleményeknek. Már évek óta a mesterséges és természetes napfénynél történő mérsékelt napozás szószólói vagyunk, és a pozitív hatások mindig is ismertek voltak előttünk. Ezért annál is inkább üdvözöljük a témában megjelenő elfogulatlan beszámolókat”, mondja Christina Lorenz, az ESA elnöke.

Kapcsolat:

Lidija Globokar, Communications Officer

European Sunlight Association a.s.b.l.

Avenue Louise 101

B-1050 Brüsszel

 

Brüsszeli iroda: +32 2 3005933

E-mail : lidija.globokar@europeansunlight.eu

Internet : www.europeansunlight.eu

facebook: www.facebook.com/europeansunlight

 

[1] Cashman, K. et al. (2016). Vitamin D deficiency in Europe: pandemic?, The Americal Journal of Clinical Nutrition, 2016 103: 1033-1044

[2] Lindqvist PG, Epstein E, Nielsen K, Landin-Olsson M, Ingvar C, Olsson H (Karolinska University Hospital, Lund University, Lund, Sweden). Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. J Intern Med 2016; doi: 10.1111/joim.12496.


Valós emberek, valós vélemények