Blog

Élvezd a Napot!

2014-02-06

4 ok arra, hogy miért érdemes a napon időzni

Pont a nyári időszakban teszi fel magának az ember gyakran a kérdést, hogy jó vagy rossz-e a napon tartózkodni. Ez a cikk négy okot nevez meg arra vonatkozóan, hogy miért tesz jót a mérsékelt napozás. Itt alapvetően mindegy, hogy szoláriumot használsz vagy a napra mész, mivel a szoláriumok UV-sugarai megfelelnek a földközi-tengeri térség déli napjának az UV-sugarainak

1. D-vitamin termelődés
Az idők folyamán az ember egyre kevesebb időt töltött odakint. A legtöbb ember beltéri munkát végez, és a testük ezért nem képes előállítani a szükséges mennyiségű D-vitamint. Az elégséges mennyiségű D-vitamin termelődéséhez naponta legalább 15 percet kell a déli napon lenni. Tanulmányok igazolják, hogy Európában D-vitamin „járvány” dúl, és ez ellen Neked tenned kell.

2. A nap kerülése veszélyes
Normál esetben az az elfogadott vélemény, hogy a nap veszélyes. Most svéd tudósok rájöttek, hogy pont az ellenkezője az igaz, és a napfény kerülése lényegesen károsabb, mint a napon töltött idő.

3. Jó alvás
Az emberi test reagál a napfényre, és ha világos természetes (vagy mesterséges) fénynek van kitéve, akkor tudja, hogy nappal van. Ha a testedet reggel világos fény éri, akkor ezzel a belső óra is befolyásolódik. A belső óra felelős a testednek úgymond megfelelő programozásáért, és amint beáll az éjszaka, a tested ismét melatonint fog termelni, amely segít Neked jól aludni.

4. Jó közérzet
A fényterápiát sok betegség kezelésére alkalmazzák, és pont télen, amikor a nappalok rövidülnek, sok ember érzi magát nehézkesnek és kimerültnek. A napfény – a természetes és a mesterséges egyaránt – segíthet az ilyen jellegű lustaság leküzdésében, és Te fittebbnek és boldogabbnak fogod magad érezni.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a napon töltött idő jótékony hatással van a testre és az egészségre. A napozást azonban mindig mértékkel kell végezni. Az immunrendszered hálás lesz, Te pedig jobban fogod érezni magad. Élvezd a napot!

 


Valós emberek, valós vélemények