Blog

A napsütéstől karcsúak maradunk? Igen! - SRF sajtóközlemény

2015-03-15

Tudósok kimutatták, hogy a mérsékelt UV-sugárzás hatására nitrogén-oxid szabadul fel, ami csökkenti a túlsúly és a 2. típusú cukorbetegség kialakulását.

Az utóbbi időben nagy figyelmet kapott a D-vitaminnak az a szerepe, hogy csökkenti az elhízás, anyagcsere-problémák és 2. típusú cukorbetegség kialakulását. Ugyanakkor a klinikai tesztek nem tudták igazolni a kiegészítő D-vitamin szedésének előnyeit. Dr. Richard Weller kutatócsoportja a skóciai Edinburgh-i Egyetemen ezért kezdte el azt vizsgálni, hogy vajon az UV-sugárzás és/vagy a D-vitamin módosítja-e a túlsúly alakulását és a 2. típusú cukorbetegség kialakulását.

A tudósok arra jutottak, hogy az UV-fénynek kitett, túletetett egerek testsúlygyarapodása lelassult, és kevésbé jelentek meg náluk a cukorbetegség jelei, például az inzulinrezisztencia és a rendellenes vércukorszint. Az UV-fény számos előnye D-vitamin kiegészítők adása mellett nem jelentkezett. Az előnyös hatásokat a nitrogén-oxidhoz kötik – amelyet a bőr napsugárzás hatására szabadít fel.

„Mivel emberekkel végzett korábbi kutatások már kimutatták, hogy az UV-sugárzás hatására a bőrben felszabaduló nitrogén-oxid sokkal fontosabb szerepet játszik az anyagcserénkben, mint azt korábban gondolták, valószínűsíthető, hogy ennek a kutatásnak az eredményei az emberekre is átfordíthatók. Ha ez így van, akkor az egészséges életmód, amelynek része a szabadban, napsütésben eltöltött idő is, segíthet megelőzni a túlsúlyt, a 2. típusú cukorbetegséget, valamint kezelni az anyagcsere-problémákat. Így a mérsékelt napozással rengeteg pénzt takaríthatunk meg, amit különben gyógyszeres kezelésekre költenénk.” – mondta Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) egy hollandiai székhelyű nonprofit szervezet. Célja, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg a mérsékelt UV-sugárzás hatásairól szóló legújabb orvosi és tudományos felfedezéseket.

Sajtókapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Források:

1) Sian Geldenhuys, Prue H. Hart, Raelene Endersby, Peter Jacoby, Martin Feelisch, Richard B. Weller: Ultraviolet Radiation Suppresses Obesity and Symptoms of Metabolic Syndrome Independently of Vitamin D in Mice Fed a High-Fat Diet. Diabetes 2014;63:3759–3769 | DOI: 10.2337/db13-1675

2) Sansbury BE, Hill BG: Regulation of obesity and insulin resistance by nitric oxide. Free Radic Biol Med. 2014 Aug;73:383-99. doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2014.05.016. Epub 2014 May 28


Valós emberek, valós vélemények