Blog

A napozás egészségügyi előnyei

2018-06-07

Az Európai Szolárium Egyesület sajtóközleménye

Brüsszel, 2018.06.06. – A hőmérséklet emelkedésével és a nyár közeledtével bőrgyógyászok és egyéb orvosok az UV-sugárzás veszélyes hatásaira figyelmeztetnek.

Miközben a túlzott napozás valóban káros lehet, az ajánlások gyakran szólnak a napozás teljes kerüléséről vagy az eltúlzott mértékű védekezésről és teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a napfény kedvező hatásait.

A D vitamin kiemelkedő fontosságú az emberi egészség szempontjából (1), elsősorban a csontok egészségét tekintve az osteoporosis megelőzése miatt, bizonyos rákfajták, mint pl. prosztata-, hasnyálmirigy- és mellrák, valamint olyan autoimmun betegségek megelőzésében játszott szerepe miatt, mint a sclerosis multiplex vagy diabetes (2). A földrajzi szélességtől, a hónaptól, a napszaktól és a bőrtípustól függően 10-15 perc leégés nélkül napon töltött idő elegendő a megfelelő D vitamin szint eléréséhez. Mivel csak néhány élelmiszer (pl. lazac, tojássárgája) tartalmaz kis mennyiségű D vitamint, a téli hónapokban táplálék-kiegészítők szedése vagy szolárium használata biztosítja legjobban ezt az értékes tápanyagot.
Egy egészséges önkéntesek bevonásával készített friss tanulmány eredményei alapján a felelős módon igénybe vett szoláriumozás képes a D vitamin szint emelésére (3).
A napfénynek ráadásul további pozitív hatásai is vannak, pl. a jó közérzetért felelős béta-endorfin termelés, vagy az értágulást okozó, ezáltal vérnyomáscsökkentő hatású nitrogén-monoxid felszabadítása a bőrben (4).
A legelterjedtebb bőrrákot, a nem melanoma jellegű bőrrákot a krónikus, túlzott napozás okozhatja. De ezek olyan bőrelváltozások, amelyek nem halálosak és könnyen kezelhetőek, ha idejekorán felfedezik őket. Ezzel szemben a legveszélyesebb bőrrák fajta, a melanoma leggyakrabban olyan testrészeken jelentkezik, amelyek legkevésbé vannak kitéve a napfénynek; bizonyítékok támasztják alá, hogy a rendszeresen és szokásszerűen végzett napozás inkább megakadályozza a rosszindulatú rák kialakulását, mintsem hogy okozná azt (5).

„Általánosságban elmondható, hogy nagyobb tudatosság szükséges, különösen az optimális egészségügyi állapot biztosításához szükséges, helyes kockázat-előny arány megállapításához” - kommentálja Frank Harbusch, az Európai Szolárium Egyesület (ESA) főtitkára.

Mint az élet mindenben területén, a kulcsszó itt is a mértékletesség! Hosszabb napon töltött idő esetén védőintézkedéseket kell tenni a leégés megakadályozása érdekében. Felelősen imádjuk a napot!
Az Európai Szolárium Egyesület (ESA) a biztonságos, ellenőrzött és tudatos, az európai szabályozással összhangban lévő szoláriumozás szószólója. Az ESA az EU hatóságokkal és a nemzeti szervezetekkel karöltve keményen dolgozik azért, hogy a szoláriumozásra vonatkozó kötelező szabványokat Európa szerte végrehajtsák és ellenőrizzék.


(1) Holick (2016), Biological Effects of Sunlight, Ultraviolet Radiation, Visible Light, Infrared Radiation and Vitamin D for Health
(2) Wei et al. (2018), Vitamin D Switches BAF Complexes to protect ß-Cells
(3) Kimball et al. (2017), Sunbeds with UVB radiation can produce physiological levels of serum 25-Hydroxyvitamin D in Healthy volunteers
(4) Weller (2016), Sunlight Has Cardiovascular Benefits Independently of Vitamin D
(5) Merril et al. (2015), Exponentially increasing incidences of cutaneous malignant melanoma in Europe correlate with low personal annual UV doses and suggests 2 major risk factors

European Sunlight Association a.s.b.l.
media contact: torben.koenig@europeansunlight.eu – Internet: www.europeansunlight.eu


Valós emberek, valós vélemények