Blog

SRF sajtóközlemény - Nem a D-vitamin tabletta a legjobb megoldás, hanem a napozás!

2013-02-10

Vizsgálat igazolja, hogy a szklerózis multiplexben (SM) szenvedők fáradtság és depresszió elleni küzdelmében a napozás sokkal hatékonyabb, mint a D-vitamin tabletta.

A túl kevés napozás a D-vitamin-hiányhoz hasonlóan növelheti a szklerózis multiplex betegség kialakulásának kockázatát. A szklerózis multiplex gyakori tünetei a depresszió, a szorongás, a fáradtság és az érzékelési zavarok. Ezek a tünetek azonban nem kezelhetőek D-vitamin-tablettával. Egy ausztráliai kutatás bizonyítja, hogy nem a D-vitaminnak, hanem a napon tartózkodásnak van kedvező hatása. A vér magasabb D-vitamin-szintje csupán azt jelzi, hogy elegendő időt töltöttünk a napon.

A vizsgálatban 198 szklerózis multiplexben szenvedő beteg vett részt. A kutatók átlagosan 2,3 évig figyelték meg a résztvevőket. Félévenként megmérték a D-vitamin-szintjüket, és megvizsgálták a depresszió, a szorongás és a fáradtság előfordulásának jellegzetességeit. A résztvevők beszámoltak arról is, hogy mennyi időt töltöttek napfürdőzéssel. A vizsgálatból az derült ki, hogy azok, akik kevésbé voltak fáradtak és depressziósak, több időt töltöttek napozással. A D-vitamin-szint befolyása ugyanakkor nem volt megállapítható.

„A napozás pihentető és hangulatjavító hatású. Ebben az esetben ez a hatás nem függ össze a D-vitamin-szinttel, amelyet sok más vizsgálat a pozitív irányú változások okaként ad meg. Jelen vizsgálatból kiderül, hogy a mértéktartó napozásnak önmagában is pozitív hatása lehet az egészségre” – fejti ki Ad Brand, a Sunlight Research Forum (SRF) szóvivője.

A Sunlight Research Forum (SRF) hollandiai székhelyű közhasznú szervezet. Az SRF célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse a legújabb orvosi és tudományos eredményeket a mértéktartó ultraibolya sugárzás emberre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Sajtókapcsolat:

Ad Brand
Sunlight Research Forum (SRF)
Tel.: +31 (0) 651 358 180
info@sunlightresearchforum.eu / www.sunlightresearchforum.eu

Forrás:

1) Higher levels of reported sun exposure, and not vitamin D status, are associated with less depressive symptoms and fatigue in multiple sclerosis

S. Knippenberg, J. Damoiseaux, Y. Bol, R. Hupperts, B. V. Taylor, A.-L. Ponsonby, T. Dwyer, S. Simpson, I. A. F. van der Mei

A cikk első online közzététele: 13 JUN 2013 DOI: 10.1111/ane.12155

© 2013 John Wiley & Sons A/S. Kiadja a John Wiley & Sons Ltd.

Valós emberek, valós vélemények